Αγριοσαλπα (ή Γερμανος)

μια νέα εναλλακτική

Η μαύρη και η λευκή αγριόσαλπα (S. luridus και S. rivulatus) είναι γνωστές στα Αγγλικά ως dusky spinefoot και marbled spinefoot. Το πρώτο συνθετικό του αγγλικού ονόματός τους οφείλεται στα χρώματα της ράχης τους, η οποία μπορεί να είναι από γκριζοπράσινη έως ανοιχτή καφετιά ή κίτρινη, ενώ η λέξη spinefoot (spine σημαίνει αγκάθι) αναφέρεται στα ραχιαία πτερύγια, τα οποία είναι μια σειρά από δηλητηριώδη αγκάθια που τις προστατεύουν από τους πιθανούς θηρευτές τους.

Siganus rivulatus, Siganus luridus

rabbitfish

icon_fishΤι τρωω

Είμαι χορτοφάγο: τρώω βενθικά φύκη και χορτάρια.

icon_globalΑπο που καταγομαι

Είμαι υποτροπικό ψάρι και «εισέβαλα» στη Μεσόγειο μέσω της διώρυγας του Σουέζ.

icon_left_rightΕλαχιστο μεγεθος

12-14 εκ.

 

icon_hand_fish_size2

icon_helpΤι μπορουμε να κανουμε

Υπάρχει σε αφθονία, αλλά δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στα εστιατόρια ή στην τοπική κουζίνα, κι έτσι την τρώνε μόνο οι ψαράδες και οι ντόπιοι. Επιλέγοντάς την, τη βοηθάμε να μειωθούν οι πιέσεις προς τα πιο αλιευμένα είδη, όπως οι ροφοί και οι σφυρίδες, και στηρίζουμε το εισόδημα των ντόπιων ψαράδων.

ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΨΕΤΕ

Αγριοσαλπα

με πατάτες και εποχικά χόρτα

από τον Mustafa Eriş

Pin It on Pinterest

Share This