Μπαρμπουνια

με σάλτσα σαφράν και βασιλικό

από τον Ηλία Μαμαλάκη

ΕΛΛΑΔΑ

icon_person 6 ΜΕΡΙΔΕΣ     icon_person 30 ΛΕΠΤΑ

Τροπος μαγειρεματος

Ο μύθος λέει ότι ποτέ οι γάτες δεν τρώνε τα κεφάλια από το μπαρμπούνι.  Και αυτό συμβαίνει γιατί τα τρώνε συνήθως οι άνθρωποι.  Γιατί αν ξέρετε να καλοτηγανίσετε το μπαρμπούνι και το κάνετε τραγανό τα μαλακά κοκαλάκια του κεφαλιού λιώνουν στο στόμα.

Καθαρίζουμε και παστρεύουμε τα μπαρμπούνια.  Τα αλατίζουμε καλά και στην κοιλίτσα και εξωτερικά και τα αφήνουμε να σουρώσουν σε ένα σουρωτήρι.

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα.  Σε ένα τηγάνι μεγαλούτσικο ρίχνουμε 4 κουτ. λάδι από τις 6.  Ρίχνουμε το κρεμμυδάκι και το σοτάρουμε ελαφρά μέχρι να φύγουν τα υγρά του και να γυαλίσει καλά.  Σβήνουμε με το κρασί.  Ρίχνουμε το σαφράν και το λευκό πιπέρι.  Αλατίουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει για λίγο.  Συμπληρώνουμε την κρέμα γάλακτος, αφήνουμε να πάρει μια βράση και βγάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά.  Το αφήνουμε να μισοκρυώσει και το βάζουμε στο μπλέντερ και το χτυπάμε μέχρι να γίνει βελούδινο.  Αλείφουμε τα μπαρμπούνια μας με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στο γκρίλ για 10-20 λεπτά αναλόγως πόσο μεγάλα είναι.  Σε κάθε πιάτο αδειάζουμε πρώτα 3-4 κουταλιές της σούπας σάλτσα και τοποθετούμε από πάνω 3 μπαρμπούνια.  Πασπαλίζουμε με τα χοντροκομμένα φύλλα βασιλικού.

Η ιδιόρρυθμη γεύση των μπαρμπουνιών με την καταπιεστική γεύση του σαφράν αναζητούν ένα κρασί με προσωπικότητα που στην προκειμένη περίπτωση θα ήταν ένα ΟΠΑΠ  Σαντορίνης ωριμασμένο σε ξύλινο βαρέλι.

Υλικα

18 μπαρμπούνια μέτρια
1 κρεμμυδάκι λιωμένο στο μίξερ
6 κουτ της σούπας ελαιόλαδο
1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
½ γραμ σαφράν
1 φλιτζ του καφέ κρέμα γάλακτος

αλάτι, φρεσκοτριμμένο λευκό πιπέρι
1 φλιτζ του τσαγιού χοντροκομμένο φύλλα βασιλικού

O Ηλίας Μαμαλάκης έχει γράψει βιβλία με κύριο κορμό τη μαγειρική, ενώ για πολλά χρόνια υπήρξε ο κεντρικός παρουσιαστής ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών, μεταξύ των οποίων η βραβευμένη σειρά Μπουκιά και Συχώριο. Το 2007 ανέλαβε Διευθυντής της ελληνικής έκδοσης του περιοδικού OLIVE, ένα από τα δημοφιλέστερα περιοδικά γαστρονομίας στην Ευρώπη. Ο Ηλίας Μαμαλάκης έχει συμβάλει στη συγγραφή βιβλίου για την ιχθυοπανίδα στην Ελλάδα και υποστηρίζει την παραγωγή ντοκιμαντέρ για την υπεραλίευση.

Pin It on Pinterest

Share This