Πεσκανδριτσα

στιφάδο

 

από τον Ηλία Μαμαλάκη

ΕΛΛΑΔΑ

icon_person 4 ΜΕΡΙΔΕΣ     icon_person 75 ΛΕΠΤΑ

Τροπος μαγειρεματος

Καθαρίζετε τα κρεμμυδάκια. Ξεπλένετε την πεσκανδρίτσα και τη βάζετε σε ένα μεγάλο μπόλ με νερό και λεμόνι για να σφίξει το κρέας της. Σ’ ένα τηγάνι βάζετε μπόλικο λάδι και ρίχνετε τα κρεμμυδάκια να σωταριστούν. Ρίχνετε και τις σκελίδες σκόρδου. Μόλις ροδίσουν τριγύρω ρίχνετε την ντομάτα και ανακατεύετε μέχρι να μελώσει.

Αλατοπιπερώνετε,προσθέτετε το μπαχάρι, τη ρίγανη και τη δάφνη και τέλος το δενδρολίβανο. Ανακατεύετε απαλά. Προσθέτετε και το ξύδι. Σβήνετε τη φωτιά και το αφήνετε για λίγο να ησυχάσει. Τοποθετείτε το ψάρι μέσα σ ένα ταψί. Το σκεπάζετε με τα κρεμμυδάκια και προσθέτετε ένα ποτήρι κρασί. Το ψήνετε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο για περίπου 1 ¼ της ώρας στους 180ο.

Υλικα

1.200 κιλά πεσκανδρίτσα
1 κιλό κρεμμυδάκια κοκκάρια
2 φλιτζάνια ντομάτα ξεφλουδισμένη και κομμένη σε κυβάκια
5 σκελίδες σκόρδο
1/2 νεροπότηρο λάδι
4 κ.σ ξύδι
1 κρασοπότηρο κρασί
1 κ. γλυκού δενδρολίβανο
4 φύλλα δάφνης
1 κ. σ. ρίγανη
5 ,6 κόκκους μπαχάρι

O Ηλίας Μαμαλάκης έχει γράψει βιβλία με κύριο κορμό τη μαγειρική, ενώ για πολλά χρόνια υπήρξε ο κεντρικός παρουσιαστής ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών, μεταξύ των οποίων η βραβευμένη σειρά Μπουκιά και Συχώριο. Το 2007 ανέλαβε Διευθυντής της ελληνικής έκδοσης του περιοδικού OLIVE, ένα από τα δημοφιλέστερα περιοδικά γαστρονομίας στην Ευρώπη. Ο Ηλίας Μαμαλάκης έχει συμβάλει στη συγγραφή βιβλίου για την ιχθυοπανίδα στην Ελλάδα και υποστηρίζει την παραγωγή ντοκιμαντέρ για την υπεραλίευση.