Λεμονάτος Μπακαλιάρος

με πουρέ αρακά και βασιλικό

από τον Ηλία Μαμαλάκη

ΕΛΛΑΔΑ

icon_person 4 ΜΕΡΙΔΕΣ     icon_person 25 ΛΕΠΤΑ

Τροπος μαγειρεματος

Ψήνουμε το ψάρι. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς. Στρώνουμε ένα αντικολλητικό χαρτί σ’ ένα ταψάκι, τοποθετούμε τα τσαμπάκια από τα ντοματίνια, τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο, τα αλατίζουμε ελαφρά και τα φουρνίζουμε για 5 λεπτά, μέχρις ότου η εξωτερική σάρκα από τα ντοματίνια να είναι μαλακή. Κατόπιν βάζουμε από πάνω τα φιλέτα του μπακαλιάρου. Ραντίζουμε και πάλι το ψάρι με λίγο ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε. Βάζουμε από πάνω και το ξύσμα από το λεμόνι. Ψήνουμε για 8 με 9 λεπτά ακόμη μέχρι το ψάρι να πάρει χρώμα.  Βγάζουμε το ψάρι και τα ντοματίνια από το φούρνο.

Ετοιμάζουμε τον πουρέ. Βράζουμε τον αρακά και τον σουρώνουμε. Τον αδειάζουμε σε μία λεκάνη, προσθέτουμε ελαιόλαδο, το ψιλοκομμένο σκόρδο, το μισό βασιλικό, το χυμό λεμονιού και τον ζωμό κοτόπουλου. Ρίχνουμε το μίγμα στο μπλέντερ του μίξερ μας μισό-μισό.  Τον δουλεύουμε μέχρι να γίνει ένας πηκτός πουρές. Δοκιμάζουμε για το αλάτι και αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο.

Τοποθετούμε σε κάθε πιάτο λίγο από τον πουρέ αρακά και από πάνω βάζουμε το φιλέτο του μπακαλιάρου. Διακοσμούμε με τα ψημένα τσαμπάκια από τα ντοματίνια, τον υπόλοιπο  βασιλικό ψιλοκομμένο και λίγο ξύσμα λεμονιού.

Υλικα

4 μικρά τσαμπάκια από ντοματίνια cherry
1 φλιτζ του καφέ ελαιόλαδο
4 φιλέτα μπακαλιάρου
Ξύσμα από 2 λεμόνια και επιπλέον χυμό από 1 λεμόνι
½ κιλό αρακά
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 φλιτζ τσαγιού φύλλα φρέσκου βασιλικού
1 φλιτζ. του τσαγιού ζωμό κοτόπουλου
Αλάτι, πιπέρι

O Ηλίας Μαμαλάκης έχει γράψει βιβλία με κύριο κορμό τη μαγειρική, ενώ για πολλά χρόνια υπήρξε ο κεντρικός παρουσιαστής ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών, μεταξύ των οποίων η βραβευμένη σειρά Μπουκιά και Συχώριο. Το 2007 ανέλαβε Διευθυντής της ελληνικής έκδοσης του περιοδικού OLIVE, ένα από τα δημοφιλέστερα περιοδικά γαστρονομίας στην Ευρώπη. Ο Ηλίας Μαμαλάκης έχει συμβάλει στη συγγραφή βιβλίου για την ιχθυοπανίδα στην Ελλάδα και υποστηρίζει την παραγωγή ντοκιμαντέρ για την υπεραλίευση.

Pin It on Pinterest

Share This