Ψητες Τσιπουρες

με πουρέ σελινόριζας

από τον Ηλία Μαμαλάκη

Ελλάδα

icon_person 4 ΜΕΡΙΔΕΣ     icon_person 1 ΩΡΑ

Τροπος μαγειρεματος

Ετοιμάζουμε τα ψάρια. Σε ένα μπολ ενώνουμε το ελαιόλαδο, το λεμόνι, τη μουστάρδα, τη ρίγανη και το αλάτι.  Τα κτυπάμε όλα καλά να γίνουν ένα μίγμα και με ένα μικρό πινέλο αλείφουμε τα ψάρια καλά απ’ όλες τις πλευρές.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο με το γκρίλ αναμμένο, ακουμπάμε τα ψάρια σε ένα ταψάκι και τα ψήνουμε περίπου για 20 λεπτά γυρίζοντάς τα στη μέση του ψησίματος και μέχρι να ροδοκοκκινίσουν ελαφρά.

Ετοιμάζουμε τον πουρέ.  Καθαρίζουμε σχολαστικά την σελινόριζα από τα χώματα και την εξωτερική της φλούδα.  Την κόβουμε σε χοντρά κομμάτια. Κάνουμε το ίδιο με το καρότο. Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το τριμμένο κρεμμύδι.  Ρίχνουμε μέσα τα κομμάτια της σελινόριζας και του καρότου.  Σοτάρουμε απαλά όλα τα υλικά μαζί, συμπληρώνουμε 1 νεροπότηρο νερό, αλατίζουμε ελαφρά, σκεπάζουμε το τηγάνι με ένα καπάκι και μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά και μέχρι να μαλακώσουν καλά τα υλικά και να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά.  Αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει.

Με ένα πιρούνι και με πολύ υπομονή λιώνουμε τα υλικά μέχρι να σχηματιστεί ένας απαλός πουρές με χοντροκομμένα κομμάτια.  Κοπανάμε τον κόλιανδρο σε ένα γουδί και τον ρίχνουμε μέσα στον πουρέ.  Ρίχνουμε και τον άνηθο ανακατεύοντας και τέλος τον χυμό του λεμονιού.  Σερβίρουμε τα ψάρια στα πιάτα συνοδεύοντάς τα με τον αρωματικό πουρέ.

Υλικα

Υλικά για το ψάρι
4 τσιπούρες καλά καθαρισμένες ή τα φιλέτα τους
100 ml ελαιόλαδο
Χυμό από 1 λεμόνι
20 γραμ μουστάρδα
1 κοφτό κουτ του γλυκού ρίγανη
Λίγο αλάτι

Υλικά για τον πουρέ σελινόριζα
600 γραμ σελινόριζες
1 μεγάλο καρότο
1 φλιτζ του καφέ ελαιόλαδο
1 φλιτζ του καφέ γάλα
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Χυμό από 1 λεμόνι
50 γραμ άνηθο ψιλοκομμένο
1 κουτ γλυκού σπόρους κόλιανδρου
Αλάτι

O Ηλίας Μαμαλάκης έχει γράψει βιβλία με κύριο κορμό τη μαγειρική, ενώ για πολλά χρόνια υπήρξε ο κεντρικός παρουσιαστής ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών, μεταξύ των οποίων η βραβευμένη σειρά Μπουκιά και Συχώριο. Το 2007 ανέλαβε Διευθυντής της ελληνικής έκδοσης του περιοδικού OLIVE, ένα από τα δημοφιλέστερα περιοδικά γαστρονομίας στην Ευρώπη. Ο Ηλίας Μαμαλάκης έχει συμβάλει στη συγγραφή βιβλίου για την ιχθυοπανίδα στην Ελλάδα και υποστηρίζει την παραγωγή ντοκιμαντέρ για την υπεραλίευση.

Pin It on Pinterest

Share This