Γαριδες Σωτε

με ρυζι μπασμάτι και αρωματικό βούτυρο

από τον Ηλία Μαμαλάκη

ΕΛΛΑΔΑ

icon_person 4 ΜΕΡΙΔΕΣ     icon_person 25 ΛΕΠΤΑ

Τροπος μαγειρεματος

Ετοιμάζουμε το αρωματικό βούτυρο. Το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, το βάζουμε στο μπλέντερ του μίξερ μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά ψιλοκομμένα και το χτυπάμε μέχρι να γίνει μια ομοιογενής μάζα.  Το βάζουμε σε μπολ και το φυλάμε στο ψυγείο.

Ετοιμάζουμε τις γαρίδες, τις καθαρίζουμε από τα κελύφη τους και αφαιρούμε το εντεράκι.  Ψιλοκόβουμε το καρότο και το κολοκυθάκι, σοτάρουμε τις γαρίδες σε αντικολλητικό σκεύος χρησιμοποιώντας το αρωματικό βούτυρο για 40 δευτερόλεπτα από την κάθε πλευρά.  Τις βάζουμε σε ταψάκι και αποτελειώνουμε το ψήσιμο στο φούρνο για 3 λεπτά.  Στο ίδιο τηγάνι που κάναμε τις γαρίδες σοτάρουμε το κολοκυθάκι και το καρότο.  Βράζουμε το μπασμάτι μετρητό 1 μέρος ρύζι 2 ½  νερό σε μέτρια φωτιά και το αφήνουμε να απορροφήσει όλο το νερό.  Προσθέτουμε το σοταρισμένο καρότο και το κολοκυθάκι καθώς και τα αρωματικά, εστραγκόν, δυόσμο και άνηθο. Σερβίρουμε το ρύζι στα πιάτα βάζοντας από πάνω τις αρωματικές γαρίδες.  Στο σερβίρισμα προσθέστε 1 κουταλιά του γλυκού αρωματικό βούτυρο.

Υλικα

12 γαρίδες μεσαίες
100 γραμ. μπασμάτι
1 κολοκυθάκι
1 καρότο
1 κουτ γλυκού εστραγκόν
1 κουτ γλυκού ψιλοκομμένο δυόσμο
1 κουτ γλυκού ψιλοκομμένο άνηθο

Για το αρωματικό βούτυρο
250 γραμ. βούτυρο φρέσκο
10 γραμ. μουστάρδα
1 κουτ σούπας σιμπουλέ ψιλοκομμένο
1 κουτ γλυκού άνηθο
5 φύλλα φρέσκου εστραγκόν
10 γραμ κέτσαπ
1 κουτ σούπας μαϊντανό
2 φιλετάκια αντσούγιας
2 σκελίδες σκόρδο
ελάχιστο αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

O Ηλίας Μαμαλάκης έχει γράψει βιβλία με κύριο κορμό τη μαγειρική, ενώ για πολλά χρόνια υπήρξε ο κεντρικός παρουσιαστής ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών, μεταξύ των οποίων η βραβευμένη σειρά Μπουκιά και Συχώριο. Το 2007 ανέλαβε Διευθυντής της ελληνικής έκδοσης του περιοδικού OLIVE, ένα από τα δημοφιλέστερα περιοδικά γαστρονομίας στην Ευρώπη. Ο Ηλίας Μαμαλάκης έχει συμβάλει στη συγγραφή βιβλίου για την ιχθυοπανίδα στην Ελλάδα και υποστηρίζει την παραγωγή ντοκιμαντέρ για την υπεραλίευση.

Pin It on Pinterest

Share This