Τσιπούρα

με βότανα του καλοκαιριού

από τον Ηλία Μαμαλάκη

ΕΛΛΑΔΑ

icon_person 1 ΜΕΡΙΔΑ     icon_person 30 ΛΕΠΤΑ

Τροπος μαγειρεματος

Ξεφλουδίζουμε και ξεσποριάζουμε τις ντομάτες.  Τις κόβουμε σε μικρούς κύβους, πλένουμε και καθαρίζουμε το κρεμμυδάκι, τον άνηθο και τον μαϊντανό και τα ψιλοκόβουμε. Με ένα κοφτερό μαχαίρι ανοίγουμε το ψάρι στη μέση και με προσεκτικές κινήσεις αφαιρούμε την ραχοκοκαλιά του.  Προσέχουμε να μην το χωρίσουμε στη μέση.

Το τοποθετούμε όρθιο με το άνοιγμα προς τα πάνω σε ένα ταψί του φούρνου και το γεμίζουμε με τα ψιλοκομμένα λαχανικά και την μισή ντομάτα την οποία θα έχουμε πρώτα ψιλοκόψει.  Το περιχύνουμε με λίγο λάδι, το αλατίζουμε, το πιπερώνουμε και τέλος ρίχνουμε την κουταλιά το ούζο. Το ψήνουμε στο φούρνο όρθιο μέχρι η σάρκα της τσιπούρας να ψηθεί και να ροδοκοκκινίσει εξωτερικά και το σερβίρουμε επάνω σε χυμό φρέσκιας ντομάτας τον οποίο θα φτιάξουμε κτυπώντας την δεύτερη ντομάτα στο μίξερ.

Το ψάρι αυτό συνοδεύεται ευχάριστα με ένα Sardonay περασμένο από βαρέλι.

Υλικα

1 τσιπούρα καθαρισμένη και ξελεπιασμένη περίπου 250 γραμ
1 ματσάκι άνηθο
2 ολόκληρες ντομάτες
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
3-4 κουτ σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ σούπας ούζο
αλάτι, πιπέρι

O Ηλίας Μαμαλάκης έχει γράψει βιβλία με κύριο κορμό τη μαγειρική, ενώ για πολλά χρόνια υπήρξε ο κεντρικός παρουσιαστής ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών, μεταξύ των οποίων η βραβευμένη σειρά Μπουκιά και Συχώριο. Το 2007 ανέλαβε Διευθυντής της ελληνικής έκδοσης του περιοδικού OLIVE, ένα από τα δημοφιλέστερα περιοδικά γαστρονομίας στην Ευρώπη. Ο Ηλίας Μαμαλάκης έχει συμβάλει στη συγγραφή βιβλίου για την ιχθυοπανίδα στην Ελλάδα και υποστηρίζει την παραγωγή ντοκιμαντέρ για την υπεραλίευση.