Γαύρος λαδορίγανη
πάνω σε φέτες ντομάτας
από τον Ηλία Μαμαλάκη
ΕΛΛΑΔΑ
Τροπος μαγειρεματος
Καθαρίζουμε και παστρεύουμε τον γαύρο. Τον αλατίζουμε καλά και τον βάζουμε σε ένα σουρωτήρι να σουρώσει. Πλένουμε τις ντομάτες και τις κόβουμε σε χοντρές ροδέλες. Τις απλώνουμε σε ένα μεσαίο ταψί του φούρνου. Πάνω στις ντομάτες απλώνουμε στη σειρά σαν στρατιωτάκια τους καθαρισμένους γαύρους. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και κατόπιν ρίχνουμε απλωτά στο ταψί το ψιλοκομμένο σκόρδο, τη ρίγανη και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Πιπερώνουμε ελαφρά. Ρίχνουμε μέσα στο ταψί 1 φλιτζ. του καφέ νεράκι χωρίς να ξεπλύνουμε τους γαύρους. Μαγειρεύουμε στο φούρνο στους 160ο για 30-40 λεπτά. Σερβίρουμε στα πιάτα τοποθετώντας τις ροδέλες ντομάτας μαζί με το γαύρο.
Σημείωση. Τούτο το φαγάκι είναι ταυτόχρονα και σαλάτα και φαγητό. Δεν χρειάζεται καμία συνοδεία παρά μόνο τραγανιστό φρέσκο ψωμί και λευκό αρωματικό κρασί.
Υλικα
600 γραμ γαύρο
3-4 μεγάλες σφικτές ντομάτες
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 φλιτζ του τσαγιού μαϊντανό
1 κουτ της σούπας φρέσκια ρίγανη
1 φλιτζ του τσαγιού ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι