Μπακαλιαρος
λεμονάτος
από τον Ηλία Μαμαλάκη
ΕΛΛΑΔΑ
4 – 6 ΜΕΡΙΔΕΣ 40 ΛΕΠΤΑ
Τροπος μαγειρεματος
Ρίχνετε το λάδι στην κατσαρόλα και προσθέτετε τα κρεμμύδια να τσιγαριστούν. Στη συνέχεια προσθέτετε τα πράσα, τα κλωναράκια του σέλινου, το φρέσκο κρεμμύδι, το ζεστό νερό, σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε για λίγο να μαραθούν τα υλικά. Προσθέτετε τις πατάτες σε στρώσεις πάνω από τα λαχανικά και προσθέτετε και άλλο ζεστό νερό μέχρι να τις σκεπάσετε. Ρίχνετε άσπρο πιπέρι, σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε για 10 λεπτά.
Προσθέτετε τα κομμάτια του μπακαλιάρου και αφήνετε το φαγητό να μαγειρεύεται, ενώ παράλληλα ετοιμάζετε το χυλό:
Σε ένα μπολ, βάζετε το χυμό από τα λεμόνια, το αλεύρι και χτυπάτε μέχρι να γίνουν χυλός. Προσθέτετε 3 κουταλιές ζωμό από την κατσαρόλα που βράζει το φαγητό και ανακατεύετε. Ύστερα από περίπου 5 λεπτά, προσθέτετε το χυλό στην κατσαρόλα, ανακινείτε καλά τη κατσαρόλα και σερβίρετε.
Υλικα
6 φιλέτα μπακαλιάρου καλά ξαλμυρισμένα
1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
2 μέτρια κρεμμύδια χοντροκομμένα
5 πράσα χοντροκομμένα
5-6 κλωναράκια σέλινο χοντροκομμένα
φρέσκο κρεμμύδι
1 κιλό πατάτες κομμένες σε ροδέλες
άσπρο πιπέρι
χυμό από 2-3 λεμόνια
1 κουταλιά αλεύρι όλων των χρήσεων
λίγο ζεστό νερό