Χταποδι κρασατο
απο την Κάσο
από τον Ηλία Μαμαλάκη
ΕΛΛΑΔΑ
4 ΜΕΡΙΔΕΣ 60 ΛΕΠΤΑ
Τροπος μαγειρεματος
Καθαρίζουμε το χταπόδι καλά. Το βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με 2 φλιτζάνια νερό και 3 κουταλιές ξύδι. Το βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνει τρυφερό. Το βγάζουμε και το κόβουμε σε χοντρά κομμάτια. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σωτάρουμε τα κρεμμύδια.
Προσθέτουμε το χταπόδι, ανακατεύουμε και το σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να πάρει μια καλή βράση και στη συνέχεια προσθέτουμε τη ντομάτα, το μπαχάρι και το αλατοπίπερο. Αφήνουμε να πάρει μια καλή βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και το αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να πήξει και να μελώσει η σάλτσα. Το σερβίρουμε ζεστό και αν θέλουμε το συνοδεύουμε με ένα άσπρο πιλάφι.
Υλικα
1 χταπόδι περίπου 1 κιλό
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 φλιτζ τσαγιού ελαιόλαδο
3 κουταλιές ξύδι
2 ντομάτες ψιλοκομμένες
1 νεροπότηρο κόκκινο κρασί
1 κουταλάκι κόκκους μπαχάρι
αλάτι, πιπέρι