Παπαρδελες

με γαύρο

 

από τον Ηλία Μαμαλάκη

ΕΛΛΑΔΑ

icon_person 4 ΜΕΡΙΔΕΣ     icon_person 45 ΛΕΠΤΑ

Τροπος μαγειρεματος

Ρίχνετε το ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα, αφήνετε να ζεσταθεί και σωτάρετε πρώτα το φινόκιο. Όταν μαλακώσει λίγο, προσθέτετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι ενώ ανακατεύετε διαρκώς. Στη συνέχεια προσθέτετε το φρέσκο κρεμμύδι, την κίτρινη και κόκκινη πιπεριά, λίγο αλάτι, το κολοκύθι, τη μελιτζάνα και συνεχίζετε το ανακάτεμα. Αφού σωταριστούν καλά, σβήνετε με λευκό κρασί. Συνεχίζετε προσθέτοντας τη σάλτσα ντομάτας, τα φύλλα του βασιλικού και αφήνετε να πάρουν μια βράση.

Ρίχνετε το χλιαρό νερό, αφήνετε για 5 λεπτά, προσθέτετε λίγο αλάτι, άσπρο πιπέρι, ανακατεύετε και μόλις αρχίσει ο βρασμός ρίχνετε τις παπαρδέλες να βράσουν με τη σάλτσα. Ανακατεύετε απαλά για να μη σπάσουν τα ζυμαρικά. Προσθέτετε τα ντοματίνια. Απο πάνω στρώνετε τους καθαρισμένους γαύρους. Σκεπάζετε την κατσαρόλα ν’ατμιστεί ο γαύρος για μερικά λεπτά και σερβίρετε.

Υλικα

1 φλιτζανάκι καφέ ελαιόλαδο αρωματισμένο με δενδρολίβανο
1 φινόκιο κομμένο σε κυβάκια
1 κρεμμύδι κομμένο σε κυβάκια
3,4 φρέσκα κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
1/2 κίτρινη πιπεριά κομμένη σε κυβάκια
1/2 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε κυβάκια
1 κολοκύθι κομμένο σε κυβάκια
1/2 μελιτζάνα κομμένη σε κυβάκια
Λίγο λευκό κρασί
Φρέσκια σάλτσα ντομάτα μαγειρεμένη με ζωμό
Φύλλα φρέσκου βασιλικού
1 κανάτα χλιαρό νερό
αλάτι, άσπρο πιπέρι
1/2 κιλό παπαρδέλες
10 ντοματίνια ξεφλουδισμένα
12 καθαρισμένους και ξεκοκαλισμένους γαύρους

 

O Ηλίας Μαμαλάκης έχει γράψει βιβλία με κύριο κορμό τη μαγειρική, ενώ για πολλά χρόνια υπήρξε ο κεντρικός παρουσιαστής ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών, μεταξύ των οποίων η βραβευμένη σειρά Μπουκιά και Συχώριο. Το 2007 ανέλαβε Διευθυντής της ελληνικής έκδοσης του περιοδικού OLIVE, ένα από τα δημοφιλέστερα περιοδικά γαστρονομίας στην Ευρώπη. Ο Ηλίας Μαμαλάκης έχει συμβάλει στη συγγραφή βιβλίου για την ιχθυοπανίδα στην Ελλάδα και υποστηρίζει την παραγωγή ντοκιμαντέρ για την υπεραλίευση.