Λαβρακι

με αλάτι

από τον Ηλία Μαμαλάκη

ΕΛΛΑΔΑ

icon_person 2 ΜΕΡΙΔΕΣ     icon_person 45 ΛΕΠΤΑ

Τροπος μαγειρεματος

Καθαρίζετε το λαβράκι και το ξεπλένετε. Καθαρίζετε τα μανιτάρια, τα ξεπλένετε και τα τεμαχίζετε. Ξεπλένετε τον μαϊντανό και τον ψιλοκόβετε. Καθαρίζετε και λιώνετε το σκόρδο. Σ’ ένα μπόλ ανακατεύετε τα μανιτάρια, τον μαϊντανό, το σκόρδο,τους κόκκους πιπεριού. Ανοίγετε τη κοιλιά του ψαριού και τη γεμίζετε με το μίγμα. Την καλύπτετε με ασημόχαρτο να μην ανοίξει στο ψήσιμο.

Στρώνετε με αρκετό αλάτι τον πάτο ενός ταψιού, τοποθετείτε πάνω το λαβράκι και το καλύπτετε ( το χτίζετε ) όλο με μπόλικο αλάτι. Βάζετε το ψάρι στο φούρνο να ψηθεί. Όταν είναι έτοιμο, σπάτε το αλάτι με ένα σφυράκι, αφαιρείτε την πέτσα από το ψάρι και σερβίρετε το ψαχνό σε ένα πιάτο. Γαρνίρετε από πάνω λίγο λιωμένο βούτυρο, βραστή πατάτα, τριμμένη φρέσκια ντομάτα, κόκκινο πιπέρι, μπουκετάκια βραστού μπρόκολου, φρέσκα φύλλα ρόκας και λίγο ξύδι.

Υλικα

1 λαβράκι , 1 κιλό περίπου
150 γραμ. μανιτάρια
1 ματσάκι μαϊντανό
Λίγο σκόρδο
Κόκκοι πιπεριού
3 σακουλάκια αλάτι χονδρό
Βούτυρο

Για τη γαρνιτούρα
4 πατάτες βραστές
2 ντομάτες
κόκκινο πιπέρι
8 μπουκετάκια μπρόκολο βρασμένο
φύλλα ρόκας
Ξύδι

 

O Ηλίας Μαμαλάκης έχει γράψει βιβλία με κύριο κορμό τη μαγειρική, ενώ για πολλά χρόνια υπήρξε ο κεντρικός παρουσιαστής ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών, μεταξύ των οποίων η βραβευμένη σειρά Μπουκιά και Συχώριο. Το 2007 ανέλαβε Διευθυντής της ελληνικής έκδοσης του περιοδικού OLIVE, ένα από τα δημοφιλέστερα περιοδικά γαστρονομίας στην Ευρώπη. Ο Ηλίας Μαμαλάκης έχει συμβάλει στη συγγραφή βιβλίου για την ιχθυοπανίδα στην Ελλάδα και υποστηρίζει την παραγωγή ντοκιμαντέρ για την υπεραλίευση.