Κεφτεδες

θαλασσινοί

από τον Ηλία Μαμαλάκη

ΕΛΛΑΔΑ

icon_person 4 ΜΕΡΙΔΕΣ     icon_person 60 – 90 ΛΕΠΤΑ

Τροπος μαγειρεματος

Με ένα κοφτερό μαχαίρι ψιλοκόβετε σε μικρά κομμάτια το χταπόδι, τα καλαμάρια και τις σουπιές. Τα ρίχνετε σε ένα μεγάλο μπολ. Ρίχνετε μέσα τα κρεμμύδια χοντροκομμένα, το μουλιασμένο ψωμί στημένο και διαλυμένο, ρίχνετε τον μισό μαϊντανό, τις σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες, το κόκκινο κρασί και το ξύδι, το λάδι και πασπαλίζετε με τη ρίγανη.

Αλατοπιπερώνετε. Ανακατεύετε καλά το μίγμα με τα χέρια και το βάζετε στο μπλέντερ του μίξερ σας λίγο-λίγο και το αλέθετε μέχρι να γίνει ένα πολτός. Τον αδειάζετε σε ένα άλλο μπολ.Μόλις τελειώσει και η τελευταία δόση, αφήνετε τον πολτό να ηρεμήσει για 10 λεπτά. Του προσθέτετε σιγά-σιγά γαλέτα ανακατεύοντας μέχρι να αρχίσει να σφίγγει απαλά. Του ρίχνετε από πάνω λίγο αλευράκι και τον αφήνετε στο ψυγείο για περίπου ½ ώρα. Έχετε τη δυνατότητα να κάνετε τους κεφτέδες σας ή τηγανητούς ή ψητούς. Αν τους κάνετε τηγανητούς τους πλάθετε στρογγυλούς, τους αλευρώνετε και τους τηγανίζετε.

Αν τους κάνετε ψητούς τους πλάθετε σε πλατιά μπιφτέκια, τα βάζετε σε ένα ταψί, προσθέτετε πατατούλες, αν θέλετε, και ψήνετε στο φούρνο στους 180ο για περίπου 1 ώρα, αφού περιχύσετε το ταψί σας με λίγο λάδι και αλατίσετε και πιπερώσετε χωριστά τις πατάτες.

Υλικα

200 γραμ. καθαρισμένα καλαμάρια
200 γραμ. καθαρισμένες σουπιές
200 γραμ. καθαρισμένο χταπόδι
2 μέτρια κρεμμύδια καθαρισμένα
3-4 σκελίδες σκόρδο (προαιρετικά)
2 φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένο μαϊντανό
200 γραμ. ψωμί μουλιασμένο σε λευκό κρασί
1 φλιτζ. τσαγιού κόκκινο κρασί
4 κουτ. σούπας ξύδι
1 φλιτζ. του καφέ ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας ρίγανη
Αλάτι, πιπέρι
Τριμμένη γαλέτα όσο τραβήξει

 

O Ηλίας Μαμαλάκης έχει γράψει βιβλία με κύριο κορμό τη μαγειρική, ενώ για πολλά χρόνια υπήρξε ο κεντρικός παρουσιαστής ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών, μεταξύ των οποίων η βραβευμένη σειρά Μπουκιά και Συχώριο. Το 2007 ανέλαβε Διευθυντής της ελληνικής έκδοσης του περιοδικού OLIVE, ένα από τα δημοφιλέστερα περιοδικά γαστρονομίας στην Ευρώπη. Ο Ηλίας Μαμαλάκης έχει συμβάλει στη συγγραφή βιβλίου για την ιχθυοπανίδα στην Ελλάδα και υποστηρίζει την παραγωγή ντοκιμαντέρ για την υπεραλίευση.