Γαύρος λαδορίγανη

πάνω σε φέτες ντομάτας

από τον Ηλία Μαμαλάκη

ΕΛΛΑΔΑ

icon_person 4 ΜΕΡΙΔΕΣ     icon_person 1 ΩΡΑ

Τροπος μαγειρεματος

Καθαρίζουμε και παστρεύουμε τον γαύρο.  Τον αλατίζουμε καλά και τον βάζουμε σε ένα σουρωτήρι να σουρώσει.  Πλένουμε τις ντομάτες και τις κόβουμε σε χοντρές ροδέλες.  Τις απλώνουμε σε ένα μεσαίο ταψί του φούρνου.  Πάνω στις ντομάτες απλώνουμε στη σειρά σαν στρατιωτάκια τους καθαρισμένους γαύρους.  Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και κατόπιν ρίχνουμε απλωτά στο ταψί το ψιλοκομμένο σκόρδο, τη ρίγανη και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.  Πιπερώνουμε ελαφρά.  Ρίχνουμε μέσα στο ταψί 1 φλιτζ. του καφέ νεράκι χωρίς να ξεπλύνουμε τους γαύρους.  Μαγειρεύουμε στο φούρνο στους 160ο για 30-40 λεπτά.  Σερβίρουμε στα πιάτα τοποθετώντας τις ροδέλες ντομάτας μαζί με το γαύρο.

Σημείωση.  Τούτο το φαγάκι είναι ταυτόχρονα και σαλάτα και φαγητό.  Δεν χρειάζεται καμία συνοδεία παρά μόνο τραγανιστό φρέσκο ψωμί και λευκό αρωματικό κρασί.

Υλικα

600 γραμ γαύρο
3-4 μεγάλες σφικτές ντομάτες
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 φλιτζ του τσαγιού μαϊντανό
1 κουτ της σούπας φρέσκια ρίγανη
1 φλιτζ του τσαγιού ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

O Ηλίας Μαμαλάκης έχει γράψει βιβλία με κύριο κορμό τη μαγειρική, ενώ για πολλά χρόνια υπήρξε ο κεντρικός παρουσιαστής ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών, μεταξύ των οποίων η βραβευμένη σειρά Μπουκιά και Συχώριο. Το 2007 ανέλαβε Διευθυντής της ελληνικής έκδοσης του περιοδικού OLIVE, ένα από τα δημοφιλέστερα περιοδικά γαστρονομίας στην Ευρώπη. Ο Ηλίας Μαμαλάκης έχει συμβάλει στη συγγραφή βιβλίου για την ιχθυοπανίδα στην Ελλάδα και υποστηρίζει την παραγωγή ντοκιμαντέρ για την υπεραλίευση.