Γαυρος Μαρινατος

με άνηθο και σκορδάκι

από τον Ηλία Μαμαλάκη

ΕΛΛΑΔΑ

icon_person 6 ΜΕΡΙΔΕΣ     icon_person 2 ΩΡΕΣ

Τροπος μαγειρεματος

Πλένουμε καλά τους γαύρους με νερό.  Τους ακουμπάμε ελαφρά με το δάχτυλό και αφαιρούμε το κεφάλι και τα εντόσθια από κάθε γαύρο.  Στη συνέχεια τους ξεπλένουμε με άφθονο νερό και χωρίς να χρησιμοποιήσουμε μαχαίρι, αλλά με τα χέρια μας, τους πιέζουμε απαλά να ανοίξουν στη μέση και αφαιρούμε τη ραχοκοκαλιά.  Τους ξαναπλένουμε, τους βάζουμε σε ένα μπολ, τους αλατίζουμε καλά και γεμίζουμε το μπολ με ξύδι μέχρι να σκεπαστούν οι γαύροι.

Σε 2-3 ώρες το πολύ είναι έτοιμοι.  Τους ξεπλένουμε καλά με άφθονο νερό, τους στεγνώνουμε με λίγο χαρτί κουζίνας και τους τοποθετούμε σε βαθιά πιατέλα σερβιρίσματος.  Πασπαλίζουμε τους γαύρους με το ψιλοκομμένο σκόρδο και τον ψιλοκομμένο άνηθο.  Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο μέχρι να σκεπαστούν και διακοσμούμε με τις ελιές θρούμπες και την ψημένη πιπεριά Φλωρίνης.

Υλικα

½ κιλό φρέσκο γαύρο
1 φλιτζ τσαγιού ξύδι
Μπόλικο αλάτι
Για το σερβίρισμα
1 φλιτζ τσαγιού εκλεκτό ελαιόλαδο
3-4 κουτ σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε φετούλες
Ελιές θρούμπες από τη Θάσο
2 πιπεριές Φλωρίνης έτοιμες από βάζο

O Ηλίας Μαμαλάκης έχει γράψει βιβλία με κύριο κορμό τη μαγειρική, ενώ για πολλά χρόνια υπήρξε ο κεντρικός παρουσιαστής ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών, μεταξύ των οποίων η βραβευμένη σειρά Μπουκιά και Συχώριο. Το 2007 ανέλαβε Διευθυντής της ελληνικής έκδοσης του περιοδικού OLIVE, ένα από τα δημοφιλέστερα περιοδικά γαστρονομίας στην Ευρώπη. Ο Ηλίας Μαμαλάκης έχει συμβάλει στη συγγραφή βιβλίου για την ιχθυοπανίδα στην Ελλάδα και υποστηρίζει την παραγωγή ντοκιμαντέρ για την υπεραλίευση.