Πιλαφι

με ντομάτα και γαρίδες

 

από τον Ηλία Μαμαλάκη

ΕΛΛΑΔΑ

icon_person 6 ΜΕΡΙΔΕΣ     icon_person 60 ΛΕΠΤΑ

Τροπος μαγειρεματος

Ξεφλουδίζουμε με υπομονή τις γαρίδες, αφαιρώντας και την ουρά και το κεφάλι, τα οποία κρατάμε για να κάνουμε έναν πλούσιο ζωμό.

Έτσι λοιπόν, σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα τσόφλια και τα κεφάλια από τις γαρίδες, 1 κρεμμύδι κομμένο στα δύο, το καρότο, ένα κλαράκι σέλινο, ρίχνουμε και το κρασί και το νερό. Τα βράζουμε υπομονετικά σε μέτρια φωτιά για περίπου ½ ώρα, τα σουρώνουμε πιέζοντας καλά τα υλικά στο σουρωτήρι και κρατάμε τον ζωμό στην άκρη.

Ετοιμάζουμε το πιλάφι. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το τριμμένο κρεμμύδι. Το σοτάρουμε μέχρι να γυαλίσει και να μυρίσει ωραία και αμέσως μετά ρίχνουμε το ρύζι. Ανακατεύουμε καλά με ξύλινη κουτάλα μέχρι το ρύζι να απορροφήσει όλο το λάδι. Ρίχνουμε μέσα 1 νεροπότηρο ντομάτα κονκασέ, διαλύουμε τον πελτέ σε ένα κρασοπότηρο νερό και το προσθέτουμε και αυτό στην κατσαρόλα.

Προσθέτουμε ακόμα 1 νεροπότηρο ζωμό γαρίδας, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να πάρει βράση, ρίχνουμε τη ζάχαρη, την πάπρικα, τον κόλιανδρο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε, αφήνουμε να πάρει βράση και βράζουμε ακριβώς για 5 λεπτά. Επάνω στα 5 λεπτά ρίχνουμε τις 24 καθαρισμένες ωμές γαρίδες και ανακατεύουμε. Βράζουμε ακόμα για 7 λεπτά, κλείνουμε το μάτι και αφήνουμε το πιλάφι να τραβήξει τα υγρά του για ακόμα 10 λεπτά. Το σερβίρουμε ζεστό στο τραπέζι.

Υλικα

1 νεροπότηρο ρύζι για πιλάφι
1 φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
24 μέτριες γαρίδες
1 νεροπότηρο ντομάτα κονκασέ
1 κουταλιά σούπας πελτέ
1 κουταλιά σούπας κοφτή ζάχαρη
1 κουταλιά σούπας κοπανισμένο κόλιανδρο
1 κουταλιά σούπας κοφτή πάπρικα γλυκιά
Αλάτι, πιπέρι

Για τον ζωμό
1 μικρό κρεμμύδι κομμένο στα δύο
1 καρότο
1 κλαράκι σέλινο
1 νεροπότηρο λευκό κρασί
1 νεροπότηρο νερό

O Ηλίας Μαμαλάκης έχει γράψει βιβλία με κύριο κορμό τη μαγειρική, ενώ για πολλά χρόνια υπήρξε ο κεντρικός παρουσιαστής ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών, μεταξύ των οποίων η βραβευμένη σειρά Μπουκιά και Συχώριο. Το 2007 ανέλαβε Διευθυντής της ελληνικής έκδοσης του περιοδικού OLIVE, ένα από τα δημοφιλέστερα περιοδικά γαστρονομίας στην Ευρώπη. Ο Ηλίας Μαμαλάκης έχει συμβάλει στη συγγραφή βιβλίου για την ιχθυοπανίδα στην Ελλάδα και υποστηρίζει την παραγωγή ντοκιμαντέρ για την υπεραλίευση.

Pin It on Pinterest

Share This