Χταποδι
με ζυμαρικά
από τον Ηλία Μαμαλάκη
ΕΛΛΑΔΑ
Τροπος μαγειρεματος
Βράζουμε το χταπόδι σε λίγο νερό με το ξύδι και το φύλλο δάφνης μέχρι να μαλακώσει. Το σουρώνουμε και το κόβουμε σε κομματάκια. Κρατάμε το ζουμί.
Ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο. Προσθέτουμε το μπαχάρι, την καυτερή πιπερίτσα, τις ντομάτες, το κρασί και το ζουμί που βράσαμε το χταπόδι. Αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά. Προσθέτετουμε το χταπόδι και βράζουμε 15 λεπτά ακόμα.
Βράζουμε στο μεταξύ τα ζυμαρικά σε μπόλικο αλατισμένο νερό. Τα στραγγίζουμε και τα μεταφέρουμε στην πιατέλα σερβιρίσματος. Περιχύνουμε με τη σάλτσα του χταποδιού και σερβίρουμε. Πασπαλίζουμε με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Υλικα
½ κιλό σπαγγέτι ή μακαρονάκι κοφτό
1 ½ κιλό χταπόδι μεγάλο
2 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
¼ φλιτζανιού ξύδι
¼ φλιτζανιού λάδι
400 γραμ ντομάτες ψιλοκομμένες
1/3 φλιτζανιού κρασί άσπρο αρετσίνωτο
4-5 κόκκους μπαχάρι
1 φύλλο δάφνης
1 κόκκινη καυτερή πιπερίτσα
αλάτι, πιπέρι