Χταποδι

με ζυμαρικά

 

από τον Ηλία Μαμαλάκη

ΕΛΛΑΔΑ

icon_person 8 ΜΕΡΙΔΕΣ     icon_person 45 ΛΕΠΤΑ

Τροπος μαγειρεματος

Βράζουμε το χταπόδι σε λίγο νερό με το ξύδι και το φύλλο δάφνης μέχρι να μαλακώσει. Το σουρώνουμε και το κόβουμε σε κομματάκια. Κρατάμε το ζουμί.

Ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο. Προσθέτουμε το μπαχάρι, την καυτερή πιπερίτσα, τις ντομάτες, το κρασί και το ζουμί που βράσαμε το χταπόδι. Αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά. Προσθέτετουμε το χταπόδι και βράζουμε 15 λεπτά ακόμα.

Βράζουμε στο μεταξύ τα ζυμαρικά σε μπόλικο αλατισμένο νερό. Τα στραγγίζουμε και τα μεταφέρουμε στην πιατέλα σερβιρίσματος. Περιχύνουμε με τη σάλτσα του χταποδιού και σερβίρουμε. Πασπαλίζουμε με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Υλικα

½ κιλό σπαγγέτι ή μακαρονάκι κοφτό
1 ½ κιλό χταπόδι μεγάλο
2 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
¼ φλιτζανιού ξύδι
¼ φλιτζανιού λάδι
400 γραμ ντομάτες ψιλοκομμένες
1/3 φλιτζανιού κρασί άσπρο αρετσίνωτο
4-5 κόκκους μπαχάρι
1 φύλλο δάφνης
1 κόκκινη καυτερή πιπερίτσα
αλάτι, πιπέρι

 

 

O Ηλίας Μαμαλάκης έχει γράψει βιβλία με κύριο κορμό τη μαγειρική, ενώ για πολλά χρόνια υπήρξε ο κεντρικός παρουσιαστής ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών, μεταξύ των οποίων η βραβευμένη σειρά Μπουκιά και Συχώριο. Το 2007 ανέλαβε Διευθυντής της ελληνικής έκδοσης του περιοδικού OLIVE, ένα από τα δημοφιλέστερα περιοδικά γαστρονομίας στην Ευρώπη. Ο Ηλίας Μαμαλάκης έχει συμβάλει στη συγγραφή βιβλίου για την ιχθυοπανίδα στην Ελλάδα και υποστηρίζει την παραγωγή ντοκιμαντέρ για την υπεραλίευση.