Χταποδι

με μους φάβας

 

από τον Ηλία Μαμαλάκη

ΕΛΛΑΔΑ

icon_person  4-6 ΜΕΡΙΔΕΣ     icon_person 60 ΛΕΠΤΑ

Τροπος μαγειρεματος

Ρίχνουμε λάδι στην κατσαρόλα, που είναι σε αναμμένο μάτι, προσθέτουμε το ένα ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τη φάβα να σωταριστεί. Ανακατεύουμε μέχρι η φάβα να γυαλίσει και να στεγνώσει η κατσαρόλα. Προσθέτουμε τόσο νερό, όσο να τη σκεπάσει, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρει μια βράση και στη συνέχεια να σιγοβράσει για περίπου 30’ για να γίνει σαν μελωμένος πουρές

Την αδειάζουμε από την κατσαρόλα σε ένα μιξερ, την αλέθουμε και την αφήνουμε στην άκρη. Ετοιμάζουμε το χταπόδι. Ρίχνουμε ένα ψιλοκομμένο κρεμμύδι σε ένα τηγάνι, προσθέτουμε ελάχιστο νερό, μπόλικο λάδι και ανάβουμε το μάτι.

Προσθέτουμε το σκόρδο, το φρέσκο δεντρολίβανο και στη συνέχεια ολόκληρο το χταπόδι. Αφήνουμε να βράσει λίγο με τα υπόλοιπα υλικά και το γυρίζουμε. Προσθέτουμε το ξύδι και αφήνουμε αρκετή ώρα να βράσει το χταπόδι.

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Σε ένα μπολάκι, ανακατεύουμε λίγη μουστάρδα με μέλι και νερό και περιχύνουμε τη σάλτσα στο χταπόδι που βράζει. Αφήνουμε να πάρει τη γεύση της σάλτσας και όταν είναι έτοιμο, σερβίρουμε με τη φάβα.

Υλικα

1 1/2 κιλό περίπου χταπόδι
1 σακουλάκι φάβα
3 σκελίδες σκόρδο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
λίγη μουστάρδα
λίγο μέλι
λίγο άσπρο ξύδι
ελαιόλαδο
φρέσκο δεντρολίβανο
αλάτι
πιπέρι
νερό για βράσιμο

O Ηλίας Μαμαλάκης έχει γράψει βιβλία με κύριο κορμό τη μαγειρική, ενώ για πολλά χρόνια υπήρξε ο κεντρικός παρουσιαστής ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών, μεταξύ των οποίων η βραβευμένη σειρά Μπουκιά και Συχώριο. Το 2007 ανέλαβε Διευθυντής της ελληνικής έκδοσης του περιοδικού OLIVE, ένα από τα δημοφιλέστερα περιοδικά γαστρονομίας στην Ευρώπη. Ο Ηλίας Μαμαλάκης έχει συμβάλει στη συγγραφή βιβλίου για την ιχθυοπανίδα στην Ελλάδα και υποστηρίζει την παραγωγή ντοκιμαντέρ για την υπεραλίευση.