Σαρδελα
παντρεμένη
από τον Ηλία Μαμαλάκη
ΕΛΛΑΔΑ
Τροπος μαγειρεματος
Ετοιμάζετε τη σκορδαλιά. Αλέθετε τις πατάτες στο μύλο και τις αδειάζετε σ’ ένα μπολάκι, μαζί με το σκόρδο που έχετε χτυπήσει από πριν. Προσθέτετε λίγο νερό, ανακατεύετε απαλά και στη συνέχεια ρίχνετε μέσα ελαιόλαδο και όσο ανακατεύετε προσθέτετε το ξύδι και 1 κουταλιά του γλυκού αλάτι.
Ετοιμάζετε τη γέμιση. Σ’ ένα μπόλ, ανακατεύετε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και τις 5 ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδο.
Ανοίγετε στη μέση τις σαρδέλες, αφαιρείτε τη ραχοκοκκαλιά τους, τις γεμίζετε με το μείγμα μαϊντανού και τις ενώνετε ξανά. Επαναλαμβάνετε με όσες σαρδέλες θέλετε. Τις πασπαλίζετε και από τις δυο πλευρές με ρίγανη, αλάτι, μαύρο και κόκκινο πιπέρι. Λαδώνετε μια σχάρα και τις ψήνετε και από τις δυο πλευρές.
Ετοιμάζετε τη σάλτσα Αναμιγνύετε το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα και τα χτυπάτε με ένα πιρούνι μέχρι να γίνουν μία ομοιογενής πηχτή σάλτσα. Όταν είναι έτοιμες, τις τοποθετείτε σε μια πιατέλα και περιχύνετε με τη σάλτσα. Σερβίρετε με μια κουταλιά σκορδαλιάς.
Υλικα
1 κιλό σαρδέλες καλά καθαρισμένες
5 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
Ψιλοκομμένο μαϊντανό
Νερό όσο χρειαστεί
Αλάτι, ρίγανη, μαύρο & κόκκινο πιπέρι
Για τη σκορδαλιά:
800γρ. πατάτες βρασμένες ξεφλουδισμένες & κομμένες σε φέτες
7 σκελίδες σκόρδο, χτυπημένες σε γουδί
1 φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού ξύδι
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Για τη σάλτσα:
Χυμός λεμονιού από 3 λεμόνια Ίση ποσότητα ελαιόλαδο
2 κουταλάκια του γλυκού μουστάρδα