Γόπα γεμισμένη με βότανα

και σάλτσα δενδρολίβανο

 

από τον Ηλία Μαμαλάκη

ΕΛΛΑΔΑ

icon_person 4 ΜΕΡΙΔΕΣ     icon_person 25 ΛΕΠΤΑ

Τροπος μαγειρεματος

Καθαρίζουμε και παστρεύουμε τις γόπες.  Τις πλένουμε, τις αλατίζουμε καλά και εξωτερικά και στην κοιλίτσα τους και τις βάζουμε να σουρώσουν σε ένα σουρωτήρι.  Σε ένα λεκανάκι ανακατεύουμε τον ψιλοκομμένο άνηθο, μαϊντανό και δυόσμο.  Ρίχνουμε μέσα στη λεκανίτσα τη γαλέτα και το ελαιόλαδο.  Ανακατεύουμε το μίγμα να γίνει ομοιογενές και με αυτό γεμίζουμε υπομονετικά τις κοιλίτσες από τις γόπες.  Καίμε καλά το λάδι για τηγάνισμα, αλευρώνουμε τις γόπες και τις τηγανίζουμε μέχρι να γίνουν τραγανές και ροδοκόκκινες.  Τις ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί.  Βγάζουμε το τηγανόλαδο από το τηγάνι, το πλένουμε και βάζουμε μέσα τις 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.  Τις ζεσταίνουμε καλά και ρίχνουμε τις μαύρες σταφίδες και το δενδρολίβανο.  Σοτάρουμε για λίγο, αλατίζουμε και σβήνουμε με το ξύδι.  Αφήνουμε να πάρει μια βράση.  Τοποθετούμε τις γόπες μέσα σε πιατέλα  και τις περιχύνουμε με τη σάλτσα.

Σημείωση.  Στην Αίγυπτο συνηθίζουν και αρωματίζουν τούτη τη σάλτσα αλλά και τη γέμιση των αρωματικών για τη γόπα με άφθονο φρεσκοκοπανισμένο κύμινο.  Αν σας αρέσει μπορείτε να το βάλετε και εσείς χρησιμοποιώντας ½ κουταλιά του γλυκού για τη γέμιση αρωματικών και άλλη ½ για την σάλτσα.

Υλικα

Για τις γόπες
24 μέτριες γόπες
1 φλιτζ του καφέ άνηθο ψιλοκομμένο
1 φλιτζ του καφέ μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 φλιτζ του καφέ δυόσμο ψιλοκομμένο
3 κουτ της σούπας ελαιόλαδο
2 κουτ της σούπας γαλέτα
αλεύρι για το αλεύρωμα
λάδι για το τηγάνισμα

Για τη σάλτσα
3 κουτ της σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ της σούπας σταφίδες μαύρες ξεκουκούτσωτες
1 κουτ της σούπας φυλλαράκια από φρέσκο δενδρολίβανο
3 κουτ της σούπας ξύδι
αλάτι

O Ηλίας Μαμαλάκης έχει γράψει βιβλία με κύριο κορμό τη μαγειρική, ενώ για πολλά χρόνια υπήρξε ο κεντρικός παρουσιαστής ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών, μεταξύ των οποίων η βραβευμένη σειρά Μπουκιά και Συχώριο. Το 2007 ανέλαβε Διευθυντής της ελληνικής έκδοσης του περιοδικού OLIVE, ένα από τα δημοφιλέστερα περιοδικά γαστρονομίας στην Ευρώπη. Ο Ηλίας Μαμαλάκης έχει συμβάλει στη συγγραφή βιβλίου για την ιχθυοπανίδα στην Ελλάδα και υποστηρίζει την παραγωγή ντοκιμαντέρ για την υπεραλίευση.

Pin It on Pinterest

Share This