Μπαρμπουνια τηγανητα

με σάλτσα κόκκινης πιπεριάς

 

από τον Ηλία Μαμαλάκη

ΕΛΛΑΔΑ

icon_person 2 – 3 ΜΕΡΙΔΕΣ     icon_person 30 ΛΕΠΤΑ

Τροπος μαγειρεματος

Ξελεπιάζετε τα μπαρμπούνια και τα καθαρίζετε καλά από τα εντόσθια. Τα αλατίζετε καλά και εξωτερικά και εσωτερικά και τα βάζετε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξουν.Ετοιμάζετε τη σάλτσα πιπεριάς. Ξεπλένετε τις πιπεριές Φλωρίνης με άφθονο κρύο νερό, τις στεγνώνετε με απορροφητικό χαρτί και τις κόβετε σε μικρά κομματάκια.

Τις βάζετε στο μπλέντερ του μίξερ σας μαζί με το ελαιόλαδο, το ξύδι, τη ζάχαρη, λίγο αλάτι και μπόλικο πιπέρι. Χτυπάτε μέχρι να γίνουν ένας ομοιογενής πολτός. Τον βγάζετε τον σουρώνετε σε ένα σουρωτήρι και τον βάζετε σε ένα μπολ. Τηγανίζετε τα μπαρμπούνια. Ζεσταίνετε άφθονο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι, πανάρετε τα μπαρμπούνια στο ψιλό σιμιγδάλι και τα τηγανίζετε μέχρι να γίνουν τραγανά. Τηγανίστε τα λίγα-λίγα για να μην πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού και να γίνουν τραγανά.

Σερβίρετε στα πιάτα τα μπαρμπούνια με τον εξής τρόπο. Σε κάθε πιάτο απλώνετε 2-3 κουταλιές σούπας σάλτσα κόκκινης πιπεριάς και από πάνω ακουμπάτε 2-3 μπαρμπούνια. Ο συνδυασμός της γλυκόξινης σάλτσας πιπεριάς με τα καλοτηγανισμένα μπαρμπούνια είναι τέλειος.

Υλικα

1 κιλό μπαρμπούνια
2 φλιτζ. ψιλό σιμιγδάλι
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
8 πιπεριές Φλωρίνης τουρσί
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας ξύδι
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
αλάτι, πιπέρι

 

 

O Ηλίας Μαμαλάκης έχει γράψει βιβλία με κύριο κορμό τη μαγειρική, ενώ για πολλά χρόνια υπήρξε ο κεντρικός παρουσιαστής ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών, μεταξύ των οποίων η βραβευμένη σειρά Μπουκιά και Συχώριο. Το 2007 ανέλαβε Διευθυντής της ελληνικής έκδοσης του περιοδικού OLIVE, ένα από τα δημοφιλέστερα περιοδικά γαστρονομίας στην Ευρώπη. Ο Ηλίας Μαμαλάκης έχει συμβάλει στη συγγραφή βιβλίου για την ιχθυοπανίδα στην Ελλάδα και υποστηρίζει την παραγωγή ντοκιμαντέρ για την υπεραλίευση.