Πατατοσαλατα
με χταπόδι
από τον Ηλία Μαμαλάκη
ΕΛΛΑΔΑ
6 ΜΕΡΙΔΕΣ 60 ΛΕΠΤΑ
Τροπος μαγειρεματος
Ετοιμάζουμε αρχικά το χταπόδι. Γυρίζουμε την κουκούλα ανάποδα, αφαιρούμε τα εντόσθια και με ένα μαχαιράκι αφαιρούμε το ράμφος του. Το πλένουμε καλά.
Σε μια κατσαρόλα με 2 λίτρα νερό ρίχνουμε το ξύδι και αφού πάρει βράση το νερό ρίχνουμε μέσα το χταπόδι. Το μαγειρεύουμε περίπου για ½ ώρα και μέχρι να μαλακώσει. Το βγάζουμε από το νερό, το αφήνουμε να κρυώσει και το ξεπλένουμε με άφθονο κρύο νερό. Το κόβουμε σε κομματάκια.
Βράζουμε τις πατάτες σε άφθονο νερό για 45 λεπτά. Τις αφήνουμε να κρυώσουν λίγο, τις ξεφλουδίζουμε και αφαιρούμε τα μαυράδια. Τις κόβουμε σε κομμάτια με το χέρι.
Σε ένα μέτριο πυράντοχο σκεύος βάζουμε τις κομμένες πατάτες και το βρασμένο χταπόδι. Προσθέτουμε την κάπαρη, τα φρέσκα κρεμμυδάκια αφού τα ψιλοκόψουμε, το αγγουράκι τουρσί και τις ελιές.
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Στο μπλέντερ του μίξερ ρίχνουμε τη μουστάρδα, τον χυμό λεμονιού, το ξύδι, το ελαιόλαδο και αλάτι. Τη χτυπάμε μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μίγμα. Περιχύνουμε τη σαλάτα μας. Ανακατεύουμε καλά και τη μεταφέρουμε σε μια ωραία σαλατιέρα. Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και σερβίρουμε στο τραπέζι.
Υλικα
Υλικά για μια μεγάλη σαλατιέρα
600 γραμ πατάτες
18 ελιές Καλαμών
1 φλιτζ του καφέ ψιλοκομμένο αγγουράκι τουρσί
2 κουτ σούπας κάπαρη
6 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 φλιτζ τσαγιού μαϊντανό
1 φλιτζ του τσαγιού ελαιόλαδο
1 κουτ μουστάρδα
Χυμό από 1 λεμόνι
1 κουτ σούπας ξύδι από κρασί
Αλάτι, πιπέρι
Για το χταπόδι
1 χταπόδι γύρω στο 1 ½ κιλό
1 φλιτζ του καφέ ξύδι