Σουπιες

με μάραθο

 

από τον Ηλία Μαμαλάκη

ΕΛΛΑΔΑ

icon_person 4 – ΜΕΡΙΔΕΣ     icon_person 60 ΛΕΠΤΑ

Τροπος μαγειρεματος

Καθαρίζετε και ξεπλένετε τις σουπιές αφού φυλάξετε το μελάνι τους. Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια. Κόβετε σε ροδέλες το φρέσκο κρεμμυδάκι. Κόβετε το μάραθο. Καθαρίζετε τα κουκιά τριγύρω. Τα μεγάλα τα ανοίγετε και κρατάτε μόνο τον καρπό.

Σε μία κατσαρόλα ρίχνετε το λάδι και όταν ζεσταθεί ρίχνετε μέσα τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια. Όταν το κρεμμύδι ξανθύνει ρίχνετε τις σουπιές. Ανακατεύετε και ρίχνετε τα φρέσκα κρεμμύδια και το μάραθο. Ανακατεύετε και ρίχνετε τα κουκιά. Προσθέτετε αλάτι, πιπέρι και το ξίδι, και το μελάνι. Αφήνετε να βράσουν για μία ώρα και μέχρι να πιούν τα υγρά τους.

Υλικα

1 κιλό σουπιές με το μελάνι τους
600 γραμ. κουκιά, μικρά, φρέσκα
2-3 κρεμμύδια ξερά
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια φρέσκα
1 ματσάκι μάραθο
1 ποτηράκι κρασιού ξύδι
1 νεροπότηρο λάδι
Αλάτι, πιπέρι

 

 

O Ηλίας Μαμαλάκης έχει γράψει βιβλία με κύριο κορμό τη μαγειρική, ενώ για πολλά χρόνια υπήρξε ο κεντρικός παρουσιαστής ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών, μεταξύ των οποίων η βραβευμένη σειρά Μπουκιά και Συχώριο. Το 2007 ανέλαβε Διευθυντής της ελληνικής έκδοσης του περιοδικού OLIVE, ένα από τα δημοφιλέστερα περιοδικά γαστρονομίας στην Ευρώπη. Ο Ηλίας Μαμαλάκης έχει συμβάλει στη συγγραφή βιβλίου για την ιχθυοπανίδα στην Ελλάδα και υποστηρίζει την παραγωγή ντοκιμαντέρ για την υπεραλίευση.