Σουπιες
με μάραθο
από τον Ηλία Μαμαλάκη
ΕΛΛΑΔΑ
Τροπος μαγειρεματος
Καθαρίζετε και ξεπλένετε τις σουπιές αφού φυλάξετε το μελάνι τους. Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια. Κόβετε σε ροδέλες το φρέσκο κρεμμυδάκι. Κόβετε το μάραθο. Καθαρίζετε τα κουκιά τριγύρω. Τα μεγάλα τα ανοίγετε και κρατάτε μόνο τον καρπό.
Σε μία κατσαρόλα ρίχνετε το λάδι και όταν ζεσταθεί ρίχνετε μέσα τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια. Όταν το κρεμμύδι ξανθύνει ρίχνετε τις σουπιές. Ανακατεύετε και ρίχνετε τα φρέσκα κρεμμύδια και το μάραθο. Ανακατεύετε και ρίχνετε τα κουκιά. Προσθέτετε αλάτι, πιπέρι και το ξίδι, και το μελάνι. Αφήνετε να βράσουν για μία ώρα και μέχρι να πιούν τα υγρά τους.
Υλικα
1 κιλό σουπιές με το μελάνι τους
600 γραμ. κουκιά, μικρά, φρέσκα
2-3 κρεμμύδια ξερά
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια φρέσκα
1 ματσάκι μάραθο
1 ποτηράκι κρασιού ξύδι
1 νεροπότηρο λάδι
Αλάτι, πιπέρι