Μουγγρι

Conger conger

    • FAO 27,BA Ατλαντικός, περιοχή Αζόρες
      Καλάμι και πετονιά
    • FAO 27, BA Ατλαντικός
      Παραγάδια βυθού, τράτα βυθού
    • FAO 27, BA Ατλαντικός, ΑΟΖ Μαδέιρα
      Παραγάδια βυθού
    • FAO 27, BA Ατλαντικός, Κεντρ. Ατλαντικός Δυτικές ακτές Αφρικής
      Τρατα βυθού

    Βασικές πληροφορίες

    Το σώμα του μουγγριού μοιάζει με αυτό του φιδιού. Το μουγγρί μπορεί να φτάσει σε βάρος τα 65 κ. και σε μήκος τα 3 μ., αν και συνήθως κυμαίνεται μεταξύ 60 και 150 εκ., και τα αρσενικά άτομα είναι μικρότερα από τα θηλυκά. Το μουγγρί εντοπίζεται σε βραχώδεις και αμμώδεις βυθούς σε βάθη από 0 έως 500 μ. και συχνά βρίσκει καταφύγιο σε ναυάγια ή τοίχους λιμανιών. Σε νεαρή ηλικία το μουγγρί ζει κοντά στις ακτές, ενώ όταν ενηλικιώνεται μετακινείται σε μεγαλύτερα βάθη. Είναι νυκτόβιος θηρευτής και τρέφεται με ψάρια, καρκινοειδή και κεφαλόποδα, κυρίως χταπόδια. Το μουγγρί απαντάται στον βόρειο Ατλαντικό, τη Μεσόγειο και τη δυτική Μαύρη Θάλασσα, όμως εντοπίζεται επίσης στις Κανάριες Νήσους, τις Αζόρες και τη Μαδέρα. Αναπαράγεται μόνο μια φορά κατά τη διάρκεια της ζωής του. Φτάνει σε ηλικία σεξουαλικής ωρίμανσης μεταξύ 5 και 15 ετών.

    Δεν υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του αποθέματος, καθώς το είδος έχει αξιολογηθεί. Το μουγγρί αλιεύεται με μηχανότρατες βυθού, αγκίστρια και παραγάδια βυθού. Οι συγκεκριμένες αλιευτικές μέθοδοι έχουν υψηλό βαθμό παρεμπίπτουσας αλιείας (ψάρια χωρίς εμπορική αξία που αλιεύονται παρεμπιπτόντως και απορρίπτονται νεκρά πίσω στη θάλασσα).

    Το μουγγρί συχνά είναι και το ίδιο θύμα της παρεμπίπτουσας αλιείας, καθώς ψαρεύεται ακούσια από αλιευτικά που στοχεύουν σε άλλα είδη. Οι επιπτώσεις που έχει στο οικοσύστημα η αλιεία βυθού με παραγάδια έχουν μελετηθεί μερικώς, ωστόσο υπάρχουν αναφορές για παρεμπίπτουσα αλιεία καρχαριών και θαλάσσιων χελωνών που κινδυνεύουν σοβαρά με εξαφάνιση.