Σαρδέλα

στο αμπελόφυλλο

από τον Ηλία Μαμαλάκη

ΕΛΛΑΔΑ

icon_person 6 ΜΕΡΙΔΕΣ     icon_person 40 ΛΕΠΤΑ

Τροπος μαγειρεματος

Ζεματίζουμε σε καυτό αλατισμένο νερό για 3-4 λεπτά τα αμπελόφυλλα. Τα ξεπλένουμε γρήγορα με άφθονο κρύο νερό για να μείνουν πράσινα.
Τα απλώνουμε επάνω σε απορροφητική πετσέτα για να στεγνώσουν.
Αποκεφαλίζουμε τις σαρδέλες και τις καθαρίζουμε από τα εντόσθια. Τις αλατίζουμε με λίγο χοντρό αλάτι και τις αφήνουμε να σουρώσουν σε ένα σουρωτήρι για 10 λεπτά.
Τυλίγουμε τις σαρδέλες με ένα αμπελόφυλλο την κάθε μια. Αν τα αμπελόφυλλά μας είναι μεγάλα τα κόβουμε στη μέση.
Τοποθετούμε τις σαρδέλες μέσα στο ταψί του φούρνου και τις περιχύνουμε με το ελαιόλαδο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για 10-15 λεπτά.
Συνοδεύουμε τούτο το υπέροχο έδεσμα με μια μερακλίδικη χωριάτικη σαλάτα. Μαζί προτιμάμε ένα λευκό κρασί ΟΠΑΠ Σαντορίνης περασμένο από βαρέλι.

Υλικα

1 κιλό φρέσκιες σαρδέλες
1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
χοντρό αλάτι
300 γρ. τρυφερά αμπελόφυλλα

O Ηλίας Μαμαλάκης έχει γράψει βιβλία με κύριο κορμό τη μαγειρική, ενώ για πολλά χρόνια υπήρξε ο κεντρικός παρουσιαστής ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών, μεταξύ των οποίων η βραβευμένη σειρά Μπουκιά και Συχώριο. Το 2007 ανέλαβε Διευθυντής της ελληνικής έκδοσης του περιοδικού OLIVE, ένα από τα δημοφιλέστερα περιοδικά γαστρονομίας στην Ευρώπη. Ο Ηλίας Μαμαλάκης έχει συμβάλει στη συγγραφή βιβλίου για την ιχθυοπανίδα στην Ελλάδα και υποστηρίζει την παραγωγή ντοκιμαντέρ για την υπεραλίευση.

Μια ιστορία για τη Σαρδέλα

Μάθετε περισσότερα για τη Σαρδέλα και ανακαλύψτε περισσότερες ψαρο-ιστορίες

Pin It on Pinterest

Share This