Συνδεομαστε ολοι μεταξυ μας

και μαζί μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά.

Σε μια διεθνή οικονομία, οι καθημερινές επιλογές μας ως προς τα ψαρικά έχουν τεράστιες επιπτώσεις στους θαλάσσιους πόρους και τους ανθρώπους, ακόμα και αν αυτοί βρίσκονται μακριά μας. Η υπεραλίευση, για την ικανοποίηση της αυξανόμενης ζήτησης, αποτελεί μεγάλη απειλή, όμως εμείς, ως καταναλωτές, δεν χρειάζεται να εγκαταλείψουμε τις ψαροφαγικές μας συνήθειες.
Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να αγοράζουμε βιώσιμα ψαρικά, που έχουν αλιευθεί με τρόπο που προστατεύει τα ιχθυαποθέματα και τους ανθρώπους που εξαρτώνται από αυτά.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κάνουμε τη διαφορά.

Αγοραζουμε πιστοποιημενα ψαρικα

Αναζητάμε τη σήμανση MSC ή ASC ή τη σήμανση βιολογικής προέλευσης, οι οποίες δείχνουν ότι τα ψαρικά μας προέρχονται από πιστοποιημένους αλιευτικούς στόλους, που χρησιμοποιούν βιώσιμες μεθόδους αλιείας ή αποτελούν προϊόντα υπεύθυνης υδατοκαλλιέργειας.

Δεν τρωμε υπομεγεθη ψαρικα (γονο)

Τα ψαρικά που είναι μικρότερα από ένα ορισμένο μέγεθος δεν έχουν ακόμη ενηλικιωθεί και δεν έχουν προλάβει να αναπαραχθούν. Ρωτάμε τον ψαρά μας και βεβαιωνόμαστε ότι αγοράζουμε ενήλικα ψάρια. Με τον τρόπο αυτό βοηθάμε τις θάλασσες να ξαναγεμίσουν.

Ποικιλια στις γευσεις

Η ποικιλία στην κατανάλωση ψαρικών αμβλύνει τις πιέσεις που ασκούνται στους θαλάσσιους πόρους. Η ποικιλία στο πιάτο είναι διασκεδαστική και βοηθά τις θάλασσές μας!

Ελεγχουμε τις ετικετες

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο νόμος μας δίνει το δικαίωμα να γνωρίζουμε το πλήρες όνομα του προϊόντος που αγοράζουμε, τη μέθοδο και την περιοχή αλιείας, το αν αλιεύθηκε ελεύθερα (και με τι μέθοδο και που) ή αν προήλθε από υδατοκαλλιέργεια, τη μέθοδο εκτροφής του, το εάν είναι φρέσκο ή κατεψυγμένο. Εάν αυτές οι πληροφορίες δεν φαίνονται, ρωτάμε. Αν δεν πάρουμε απάντηση, δεν αγοράζουμε!

Pin It on Pinterest

Share This